Watermolen Hellevad
Door: Elise
Blijf op de hoogte en volg Elise
19 September 2006 | Denemarken, Hellevad
Vanmiddag is het weer er naar om lekker weg te kruipen in je stoel en niet naar buiten te kijken maar je te verdiepen in een goed verhaal. Dus ik doe een poging om er een te schrijven.
Ik ben nu ruim 2 weken in Denemarken en heb al een adres 'versleten'. Mijn eerste WWOOF-adres was in Døstrup (in de buurt van Skærbæak). Hier heb ik meegeholpen op een voormalig boeren bedrijf. Ik had dit adres niet om de boerderij maar eigenlijk om de mensen gekozen. Bodil en Kristian (de eigenaren) hebben namelijk alletwee een functie die met plattelandsvernieuwing te maken heeft. Ik dacht... dat is een mooi begin, kan ik ze gelijk uithoren over interessante Deense projecten en met deze bagage verder reizen.
De tijd die ik bij ze heb doorgebracht was in dit opzicht zeker interessant maar het werk was minder... Aangezien iedereen overdag weg was (kinderen naar school, ouders werken) was ik tijdens mijn werkzaamheden alleen. Dit werkt toch niet zo motiverend. Daarnaast was het werk voornamelijk gras maaien, schuur opruimen, bloemperkjes wieden, etc. Nou niet het soort werk waar ik aan dacht (WWOOF'en = boerderijwerk). Die combinatie heeft me uiteindelijk doen besluiten om eerder te vertrekken. Maar natuurlijk niet voordat ik de hele omgeving gezien had... Want ook in het platste stuk van Denemarken is genoeg te zien. Je hebt hier nog bossen waar honderden jaren niets mee gedaan is, grote kloosters, ruines, een eiland en zelfs een molenmuseum ;-) errug interessant als nederlander zijnde! Nee dan was het leuker om in de oranje kever over het strand te rijden/ racen, wandelen op het wad en in de bossen en te spelen met de overactieve hondjes Kwiqy en Smoeda.
Nu ben ik ongeveer 30 km naar het oosten opgeschoven en zit in Hellevad (= dichtbij Rødekro, je spreekt uit als: Rulkroe). Dit keer wel een echt boeren bedrijf met alles erop en eraan. Ze verbouwen graan en hebben twee grote moestuinen. Daarnaast hebben ze bio (= scharrel) varkens, kippen en koeien rondlopen. Maar waar ik me tot nu toe het meeste aan heb (mee)gewerkt zijn de gastenverblijven. Totaal zijn er 7 appartementen!!!
Vroeger was deze boerderij een watermolen en hij is gelegen op het mooiste stukje Denemarken van deze streek. Je zou eigenlijk eens op hun website moeten kijken: http://www.vandmoellen.dk/
Voor degene die geen Deens spreken/ lezen kun je hier hele mooie plaatjes kijken ;-)
Ze hebben hier ook hele lieve Fjorden (paarden) en morgen ga ik met Marie (12 jr) weer een rondje rijden. Op mijn verlanglijstje staat ook een bezoek aan Aabenraa (spreek uit: Obenro) het strand en verschillende forten/ruines. Genoeg te doen dus en ik denk dat ik het hier nog wel even naar mijn zin zal hebben. Vooral nu ik vrienden ben geworden met de varkens...
Veel liefs,
Elise
19 September 2006 - 19:15
Franka:
hee ellise,
leuk zeg dat je ons allen op de hoogte houd van jou spannende avonturen. heel indrukwekkend wat je allemaal ziet en mee maakt lijkt mij. en leuk dat je toch een beetje kunt paardrijden. (kan je niet missen he) hoop dat je net zon mooi weer hebt als hier in nederland want het lijkt wel weer zomer. nou ik zou zeggen heeeeeeel veel plezier en geniet er van!!!
heel veel groetjes van ons allemaal; franka,jerry;sting,mike, en jessy mijn adoptie paard :) groetjes xxx -
26 September 2006 - 20:21
Zoé:
hel liesje, fijn dat je het zo naar je zin hebt, en leuk om het te kunnen lezen op internet.
je maakt vast veel mee daar.
veel plijzier met de varkens (en natuurlijk de fjorden).
Groetjes Zoé -
12 Oktober 2006 - 10:53
Ben Eskes:
Ha die Elise,
Leuk om vanjou te horen,met foto-s etc. Ben benieuwd naar je ervaringen van de laatste weken. Geniet maar van je vrijheid! Onze website is nu bijna klaar. Gisteren ben ik geopereerd aan mijn knie;is goed gelukt. Nu heb ik wat vrije tijd. Zaterdag 21 okt. vieren we de 90-e verjaardag van oma in Ens Ze is stabiel en rustig nu na de tia-s .
We denken vaak aan je,
Fijne tijd gewensd-Ben